C C C C A+ A A- X

Политика за защита на личните данни

  Районен съд – Каварна е ангажиран с прилагането на гаранциите за правото на защита на личните данни. Защитата на личните данни се урежда в Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни и за отмяна на Директива 95/46/ЕО (Общ регламент относно защитата на данните), а също и в други правни актове на Европейския съюз и в законодателствата на неговите държави членки.

  В съответствие с изискванията на Закона за защита на личните данни и Регламент (ЕС) 2016/679, в качеството си на администратор на лични данни Районен съд – Каварна има задължение да Ви предостави информация относно защитата на данните за извършваните дейности по обработване на лични данни, целите за които се обработват данните, мерките и гаранциите за защита на обработваните данни, правата Ви и начина, по който може да ги упражните.

 

  1. Данни за администратора и за контакт с него.

Районен съд – Каварна е юридическо лица на бюджетна издръжка и орган на съдебната власт, код по БУЛСТАТ: 834051365.

Адрес: гр. Каварна, п.к. 9650, ул. „Дончо Стойков“ № 8

Факс: 0570 81021

Електронна поща: rs_kavarna@abv.bg

Работно време: понеделник – петък, от 8.30 до 17.00 ч.

 

  1. Координати за връзка с длъжностното лице по защита на данните.

Красимира Георгиева – административен секретар

Факс: 0570 81021

Електронна поща: rs_kavarna@abv.bg

 

  1. Категории лични данни, цели и основания, на които се обработват в Районен съд – Каварна.

   Районен съд – Каварна, в качеството си на администратор по смисъла на чл. 4, 7) от Регламент (ЕС) 2016/679, обработва лични данни във връзка със своята основна функция – да осъществява правораздавателна дейност, както и във всички останали случаи, в които е страна по възникнали гражданскоправни и публичноправни отношения.

 Районен съд – Каварна обработва лични данни за постигане на следните цели, които отразяват и основанията за тяхното обработване:

   3.1. Упражняване на правомощията на Районен съд – Каварна и спазване на законови задължения, които произтичат за администратора на лични данни (на основание чл. 6, пар. 1, букви „в“ и „д“ от Общия регламент относно защитата на данните).

За тази цел се обработват лични данни:

- на лица (страни и техни процесуални представители, свидетели), които сезират съда с молби, жалби, предложения и други искания с цел тяхното индивидуализиране;

С оглед естеството на искането това са данни, свързани с физическата идентичност, икономическата идентичност, социална идентичност, семейна идентичност, данни за съдебното минало, данни относно здравословното състояние, които се използват за целите, за които е предвидено в съответния закон или друг нормативен акт, като изпращане на призовки, съдебни книжа и друга кореспонденция, свързана с входящи и изходящи документи по повод движението и обработването на съдебните дела.

- на вещи лица, преводачи, тълковници, назначени по образуваните в Районен съд – Каварна дела;

Това са данни, свързани с физическата, икономическата и социалната  идентичност на тези лица, както и данни, свързани с изисквания по повод изплащане на техните възнаграждения.

     3.2. Управление на човешките ресурси и финансово-счетоводна отчетност (на основание чл. 6, пар. 1, буква „в“ и чл. 9, пар. 2, буква „б“ от Общия регламент относно защитата на данните).

За тази цел се обработват лични данни на кандидатите за работа, на съдии и съдебни служители в Районен съд – Каварна и на субекти, изпълнители по договори и представители на юридически лица – изпълнители по договори. Обработваните категории данни включват данни относно физическата, социалната, семейната и икономическата идентичност, данни за съдебното минало, както и за здравословното състояние на лицата. Използването на личните данни е с цел изпълнение на произтичащите законови задължения, във връзка с правоотношенията на лицата и постигане на финансова отчетност.

      3.3. Искания по Закона за достъп до обществена информация (на основание чл. 6, пар. 1, букви „в“ и „д“ от Общия регламент относно защитата на данните).

Във връзка с обработването на исканията по ЗДОЛ, се обработва информация за отделни субекти на данни, в която може да се съдържат данни за физическа, икономическа, социална или друга идентичност на отделни лица. Районен съд – Каварна предоставя такава информация само и доколкото тя отговаря на целите на закона.

Обработването на данни се извършва за конкретните и точно определени от закона цели, като данните се обработват законосъобразно и добросъвестно и не могат да се обработват допълнително по начин, несъвместим с тези цели. Информацията се събира и обработва в минимален обем, достатъчен само за изпълнение на конкретно определената от закона цел, както и за целите на архивирането в обществен интерес, научни и исторически изследвания и статистически цели. Достъп до тази информация се предоставя на трети лица само, когато това е посочено в специален закон.

   3.4. Видеонаблюдение (на основание чл. 6, пар. 1, буква „д“ от Общия регламент относно защитата на данните).

В сградата на Районен съд – Каварна се извършва видеонаблюдение от ГД „Охрана“ към Министъра на правосъдието. Информацията, която се обработва съдържа образ на субекта на данни. Целта на събирането на лични данни е идентифициране на физическите лица, посещаващи сградата на съда и помещения в нея за контрол на достъпа. Записите от техническите средства за видеонаблюдение се съхраняват в срок от 30 дни след изготвянето им. Достъп до данните от записите имат определени служители от ОЗ „Охрана“ в рамките на изпълняваните от тях служебни задължения.

   3.5. Посетители (на основание чл. 6, пар. 1, буква „д“ от Общия регламент относно защитата на данните).

Обработването на лични данни на граждани, адвокати и други посетители на Районен съд – Каварна се извършва от служители на ОЗ „Охрана“. Информацията, която се обработва може да съдържа лични данни относно физическата идентичност на лицата. Целта на обработването на лични данни е идентифициране на физически лица, посещаващи сградата и контрол на достъпа до съда.

 

  1. Категории получатели на лични данни извън Районен съд – Каварна.

Районен съд – Каварна разкрива лични данни на трети страни и получатели само, ако те имат законово основание да ги получат. Категориите получатели на личните данни се определят за всеки конкретен случай, според законовото им основание да получат данни. Категориите получатели могат да бъдат:

- надзорни органи – Комисия за защита на личните данни и Инспектората към Висшия съдебен съвет, като се отчете спецификата на осъществавания надзор;

- държавни органи и органи, натоварени с публични функции в рамките на техните правомощия (Национална агенция по приходите, Национален осигурителен институт, Национално бюро за правна помощ, ГД „Изпълнение на наказанията“ и др.);

- банки и други финансови институции при възникнало законово или договорно задължение;

- пощенски и куриерски доставчици при адресиране на кореспонденция до физически или юридически лица – субекти на данни.

 

  1. Срок на съхранение на данните.

Обработваните лични данни се съхраняват в нормативно определените за всеки вид лични данни и според целта, поради която се обработват. Като администратор на данни Районен съд – Каварна прилага принципа за ограничаване на съхранението и обработва лични данни в периоди, които са подходящи за целите, за които данните се обработват, като се отчита и научно-техническото или справочното им значение. Редът, уловията за съхранение и архивирането на всички документи са регламентирани в Номенклатурата на делата със срокове на съхранението им, образувани от дейността на Районен съд – Каварна, Вътрешни правила да дейността на учрежденския архив, Правилника за администрацията в съдилищата, Закона за националния архивен фонд и други.

 

  1. Права на физическите лица – субекти на данни.

Предприетите мерки за защита на личните данни, в съответствие с изискванията на Регламент (ЕС) 2016/679, са насочени към осигуряване правата на субектите, чиито лични данни се обработват, а именно:

- право на достъп до личните данни, свързани с лицето, които се обработват от администратора (чл. 15 от Регламент (ЕС) 2016/679);

- право на коригиране на неточни или непълни данни (чл. 16 от Регламент (ЕС) 2016/679);

- право на изтриване (право „да бъдеш забравен“), ако са приложими условията на чл. 17 от Регламент (ЕС) 2016/679;

- право на ограничаване на обработването по смисъла на чл. 18 от Регламент (ЕС) 2016/679;

- право на преносимост на данните, ако са налице условията за преносимост по чл. 20 от Регламент (ЕС) 2016/679;

- право на възражение, ако са приложими условията на чл. 21 от Регламент (ЕС) 2016/679;

- право субектът на данни да не бъде обект на решение, основаващо се единствено на автоматизирано обработване, включващо профилиране (чл. 22 от Регламент (ЕС) 2016/679).

Субектът на данни упражнява посочените права чрез писмено заявление до Районен съд – Каварна по факс, по пощата или по електронен път. Заявлението следва да съдържа: име, адрес, ЕГН или ЛНЧ или други идентификационни данни за субекта на данни, описание на искането, предпочитаната форма за получаване на информацията, дата на подаване на зявлението, адрес за кореспонденция и подпис. При подаване на заявление от упълномощено лице към заявлението се прилага и пълномощно.

 

  1. Право на жалба до надзорни органи.

Ако субекта на данни счита, че обработването на лични данни, отнасящи се до него, нарушава права му по Регламент (ЕС) 2016/679 и по Закона за защита на личните данни има право да сезира Инспектората към Висшия съдебен съвет в случаите, когато защитата на данните са нарушени от съда, при осъществяване на функциите му на орган на съдебната власт или Комисията за защита на личните данни в останалите случаи.  

Субектите на лични данни имат право на защита и по съдебен ред.

 

  1. Предоставяне на лични данни в трети страни или международни организации.

Районен съд – Каварна, в изпълнение на законовите си задължения, предоставя лични данни в трети страни или международни организации при пълно съответствие с изискванията на Регламент (ЕС) 2016/679 и по силата на международни споразумения, като договор за правна помощ и др., с които се урежда предаването на лични данни.

 

        9. Значение на предоставените личните данни.

Във връзка със своята основна функция – да осъщестява правораздавателна дейност, както и във всички останали случаи, в които е страна по възникнали гражданскоправни и публичноправни отношения, предоставянето на лични данни от субектите е предпоставка за изпълнение на правомощията и законовите задължения на Районен съд – Каварна.

 

  1. От какви източници получаваме лични данни.

Обработваните от Районен съд – Каварна лични данни се предоставят от физическите лица, за които се отнасят, както и от други лица в предвидените от нормативен акт случаи.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемам Отказ Повече информация